4 Temmuz 2009 Cumartesi

Nurettin Topçu ve Nasyonal Sosyalizm

Topçu’nun hareket felsefesi üzerine yazanların çoğu, özellikle Sorbonne’da 1934 yılında verdiği, daha sonra Ahlâk İsyanı adıyla Türkçeleştirilecek olan Conformisme et révolte: Esquisse d’une psychologie de la croyance adlı doktora tezini incelendiğinde, onun, tez hocası ilerici katolik aydınların önde gelenlerinden Maurice Blondel’in Action felsefesinden ne kadar etkilendiğini farkediyor. Ancak Nurettin Topçu’nun kendine özgü bir çizgisi olduğu da muhakkak.
Nurettin Topçu’nun nasyonal-sosyalizm ile ilişkisi incelendiğinde, Topçu’yla Blondel arasındaki Nazi ideolojisi konusunda görüş farkı önemli bir entelektüel yol ayrımına işaret etmektedir.

Topçu “Sosyalizm ve Şekilleri” adlı bir makalede “milli değerlerle geleneklere dayanan faşizm ile aynı esaslara dayanan Alman milli sosyalizmi, devlet sosyalizminin en mükemmel gerçekleşmesi ol[duğunu]”4 yazmaktadır.
Devletçi sosyalizm Topçu için olumlu vasıflara sahiptir: Adı geçen makalede “devlet sosyalizmi[nin] gelenekçi ve ulusalcı” olduğunu, “toplum şartlarını kabul et[tiğini], tarihi zorunluluklarla şekillendiğini, devrimci değil, reformcu”5 olduğunu vurgulamaktadır.

Ancak Nurettin Topçu’nun birebir Nasyonal Sosyalizmin takipçisi olduğunu söylemekde mümkün değildir.
Fırat Mollaer’in “Türk Sosyalizmine Bir Katkı: Türk Düşünce Dünyasında Anadolu Sosyalizmi” adlı makalesinde haklı olarak Topçu’nun Anadolu sosyalizmi arayışının Hitlerci nasyonal sosyalizmden çok farklı olduğunu vurguluyor.

Ancak Topçu’nun ekonomik görüşleri, Alman Nasyonal Sosyalizmine göre daha sosyalist pratiğe daha yakın olsa da Irkçılık ve yabancı düşmanlığı bağlamında Hitler’e yakın düşüyor.

“Bugün bir milletin içinde birçok soylardan insanların karıştığını görüyoruz. Bazı yerlerde milletin ana soyuna dışardan karışanlar onun geçmiş ve geleceğine ait mesuliyetlere sahip olmadıkları için hayatını her sahada zehirleyici tesir yapıyorlar. O millete felâket getiriyorlar.”17
Benzer sözler, Avrupa’da Hitler’in mirasını üstlenen çeşitli aşırı sağcı parti ve örgütlerin broşürlerinde de okunabilir. Topçu’nun, ofisine Hitler’in resmini asmasına neden olan olgulardan biri Alman Nasyonal Sosyalizmine duyduğu yaklınlık ise diğeri de Hitler ile kesişen Irkçı görüşleridir.